مقایسه المپیك ریو و توكیو ؛
عقب گرد نگران كننده چند فدراسیون
بررسی و مقایسه سهمیه های کسب شده برای حضور در المپیک ریو و بازیهای المپیک توکیو در رشته های مختلف نشان میدهد برخی از رشته های مدال آور که امید زیادی به آنها می رود عقب گرد داشته اند.
خبرگزاری مهر - گروه ورزش: فاصله چهار ساله میان دو دوره بازی های المپیک بهترین فرصت برای کشورهای مختلف است تا با آنالیز و بررسی عملکرد اعضای کاروان ورزشی کشورشان و نتایجی که در رشته های مختلف کسب کرده اند، نسبت به پوشش نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت خود برای کسب موفقیت های بیشتر در المپیک بعدی اقدام نمایند.
در همین راستا بیشتر کشورهای مطرح و صاحب سبک دنیا در قالب برنامه های طولانی مدت تدابیر لازم برای دستیابی به موفقیت های چشمگیرتر در دوره آتی المپیک را در نظر می گیرند اما برخی کشورها مثل ایران هم بدون آنکه برنامه طولانی مدت و تدابیر ویژه ای برای ورزش داشته باشند فقط به برنامه های روزمره می پردازند؛ با انجام برنامه های سطحی و کسب نتایج مقطعی؛ بنا بر این است که در «بررسی کسب سهمیه ها و مدال های دوره های مختلف حضور ایران در المپیک» نوسان زیادی را در رشته های مختلف شاهد می باشیم.
بررسی سهمیه های کسب شده برای المپیک ۲۰۱۶ ریو و ۲۰۲۰ توکیو توسط ورزشکاران ایران و مقایسه آنها با یکدیگر نشان میدهد برخی رشته ها در این امر یعنی دستیابی به سهمیه موفق بوده اند اما برخی هم برخلاف ادعاهایی که داشته اند، بجای پیشرفت، پسرفت کرده اند!
برای اثبات این ادعا لازم است مروری شود بر وضعیت کاروان ایران در المپیک ریو - به لحاظ تعداد سهمیه کسب شده - و همین طور سهمیه هایی که تا به امروز برای المپیک پیش رو به دست آمده است.
۶۲ سهمیه ورزش ایران برای المپیک ۲۰۱۶ ریو
ورزش ایران برای حضور در المپیک ۲۰۱۶ ریودوژانیرو صاحب ۶۴ سهمیه در ۱۵ رشته (۱۴ فدراسیون) شد و در نهایت هم با ۶۴ ورزشکار در این رویداد شرکت کرد. شرایط رشته هایی که پنج سال پیش به برزیل اعزام شدند، به این شرح است: رشته ورزشی تعداد سهمیه بوکس یک تکواندو ۴ تنیس روی میز ۳ تیراندازی ۵ تیروکمان یک جودو ۳ (دو ورزشکار اعزام شد) دوومیدانی ۱۰ دوچرخه سواری ۳ شمشیربازی ۲ شنا یک قایقرانی ۲ کشتی آزاد ۶ کشتی فرنگی ۶ والیبال ۱۲ وزنه برداری ۵ ۱۵ رشته ۶۳ سهمیه
وضعیت کاروان جدید ایران؛ ۵۲ سهمیه در ۱۲ رشته
حضور در میادین گزینشی برای کسب سهمیه بازی های المپیک توکیو از اوایل سال قبل شروع شد. نخستین سهمیه المپیکی ایران هم توسط نجمه خدمتی از حضور در مسابقات تیراندازی جام جهانی ۲۰۱۹ چین و بواسطه کسب جایگاه پنجم این رقابت ها به دست آمد. پس از آن دستیابی به سهمیه جدید در رشته های مختلف ادامه داشت تا اینکه کرونا و شیوع وگستردگی ادامه دارش تمام رویدادهای گزینشی و حتی خودِ بازی های المپیک را در سایه قرار داد.
بدین ترتیب تکمیل ساختار کاروان ورزش ایران در مرحله ۵۳ سهمیه در ۱۲ رشته (۱۱ فدراسیون) متوقف گردید و با وجود گذشت یک سال و به سبب ادامه رفتارهای غیرقابل پیش بینی کرونا هنوز از سر گرفته نشده است.
وضعیت کاروان ورزش ایران برای حضور در المپیک توکیو -تا به امروز- به این شرح است: رشته ورزشی تعداد سهمیه بوکس ۲ تکواندو ۲ تنیس روی میز در انتظار کسب سهمیه تیراندازی ۶ تیروکمان یک جودو - دوومیدانی ۲ دوچرخه سواری یک شمشیربازی ۴ شنا در انتظار کسب سهمیه قایقرانی در انتظار کسب سهمیه کشتی آزاد ۳ کشتی فرنگی ۳ والیبال ۱۲ وزنه برداری در انتظار کسب سهمیه کاراته ۴ بسکتبال ۱۲ ۱۲ رشته «صاحب سهمیه» ۵۲ سهمیه
حضور در توکیو بعنوان «تازه وارد» یا «با حرکت رو به جلو»
کاروان ورزش ایران برای المپیک توکیو استثنایی ترین کاروان ورزش ایران در تاریخ هفده دوره ای حضور در این بازی ها به حساب می آید؛ کاروانی که دو سال از شکل گیری آن می گذرد اما هنوز کامل نشده است و فرآیند چندماهه و غیرقابل پیش بینی تا اختتام کار دارد. با این وجود و بدون در نظر گرفتن رویدادهای گزینشی باقی مانده که برگزاری آنها تکلیف برخی رشته ها و سهمیه های المپیکی آنها را در کشورمان مشخص می کند، می توان بر این مهم صحه گذاشت که برخی فدراسیون ها با عملکردی رو به جلو برای تیم یا ورزشکارشان در این کاروان جایی پیدا کرده اند برخلاف فدراسیون ها و رشته هایی که پسرفت شان مشهود است اما خوش شانس بوده اند که جزو المپیکی ها باقی ماندند.
در کاروان جدید ایران که برای سی و دومین دوره بازی های المپیک شکل گرفته و به نسبت کاروان اعزامی به دوره پیشین این بازی ها، کاراته «تازه وارد» ترین رشته بشمار می رود که از فرصت به وجود آمده برای ورود به المپیک جهت کسب سهمیه به خوبی استفاده نمود. بسکتبال را هم می توان از این حیث کنار کاراته قرار داد که بعد از ۱۲ سال و برای بار دوم خودرا به المپیک رساند.
همچنین در این کاروان هستند رشته هایی که با «روندی رو به جلو» موقعیت خود برای قرار گرفتن میان المپیکی ها را حفظ کردند و در رأس آنها هم شمشیربازی قرار دارد؛ رشته ای که دو ورزشکار به ریو اعزام کرد اما برای توکیو چهار سهمیه خود در بخش تیمی و انفرادی اسلحه سابر را قطعی کرده و همچنان امیدوار است از حضور در مسابقات زون آسیا سهمیه های جدیدی در دو اسلحه دیگر به دست بیاورد.
بوکس (افزایش یک سهمیه به ۲ سهمیه) و تیراندازی (افزایش ۵ سهمیه به ۶ سهمیه) دو رشته دیگری هستند که با حرکتی رو به جلو وارد ترکیب کاروان المپیکی ایران شدند.
المپیکی شدن با «حرکت رو به عقب»
بدون شک حضور در المپیک بالاترین افتخار برای هر ورزشکار و تیمی در تاریخ فعالیت حرفه ای آنها بشمار می رود. برخی فدراسیون ها این افتخار را همچون المپیک ۲۰۱۶ برای المپیک ۲۰۲۰ هم به دست آورده اند مانند والیبال که در ریو نخستین حضور المپیکی را تجربه نمود و اجازه نداد در تکرار این تجربه وقفه ای ایجاد شود.
البته رشته های دیگری هم هستند که چنین تجربه ای متوالی را خواهند داشت اما با چاشنی «خوش اقبالی» چونکه ورزشکاران شان در «حرکتی عقب گرد» گونه صاحب سهمیه شدند؛ دوومیدانی همچون این رشته هاست که در ریو ۱۰ نماینده داشت اما برای توکیو فعلاً در مورد اعزام ۲ ورزشکار خود به قطعیت رسیده است.
دوومیدانی کاران برای ادوار گذشته بازی های المپیک و همچون المپیک ریو بواسطه حضور در رویدادی مانند مسابقات بین المللی قزاقستان که با شرایط متفاوت نسبت به مسابقات دیگر و بدون تست گیری (دوپینگ) برگزار می شد، به آسانی صاحب سهمیه شدند اما متفاوت شدن شرایط برگزاری رقابت های انتخابی برای دوره پیش روی المپیک، وضعیت آنها را هم متفاوت کرده است. البته با برگزاری مسابقات گزینشی المپیک در رشته دوومیدانی، سهمیه های جدیدی برای ایران به دست می آید اما تعداد آنها هیچ گاه به ریو نمی رسد.
دوچرخه سواری دیگر رشته ای است که با خوش شانسی و بدون زحمت المپیکی شد اما با اختلاف زمین تا آسمان نسبت به قبل؛ این رشته برای المپیک ریو ۳ نماینده داشت که از حضور در میادین گزینشی سهمیه های خودرا دریافت نمودند. دوچرخه سواری برای توکیو تنها یک سهمیه گرفته که آن هم برمبنای رنکینگ جهانی به دست آمده است و کسب چه سهمیه ای آسان تر از این.
در بررسی پسرفت رشته ها برای المپیکی شدن از تکواندو هم نباید غافل شد که برای ریو چهار نماینده در ترکیب کاروان ایران داشت اما برای توکیو از مجموع ۸ سهمیه ممکن به معرفی دو نماینده اکتفا کرده است. در تأیید حرکت رو به عقب این رشته و اهالی آن هم همین بس که امروز گزینه مناسبی برای آرمین هادی پورِ مصدوم نیست تا در صورت نیاز جایگزین شود.
در لابه لای بررسی رشته ها برای المپیک توکیو، وزنه برداری را هم باید جزو همین دسته رشته هایی قرار داد که پیشرفت نداشته اند که هیچ، درجا هم نزده اند. مسابقات وزنه برداری المپیک ریو با حضور ۵ ایرانی انجام شد اما در بین برگزارکنندگان این رقابت ها در توکیو حداکثر نام ۲ ایرانی قرار خواهد گرفت. بررسی اینکه مسجل شدن این دو سهمیه برای وزنه برداری کشورمان اما و اگرهای زیادی دارد به کنار؛ موضوع مورد توجه در این بحث کاهش تعداد سهمیه های مجاز وزنه برداران ایرانی به دو سهمیه ممکنست که باید به حساب مدیریت سالهای اخیر این رشته و بی پروایی در تخلف ورزشی مانند دوپینگ گذاشته شود.
حساب جودو هم از این گروه رشته ها جدا نیست؛ رشته مدال آوری که برخی کج اخلاقی ها و بی درایتی ها آنرا به سمت تعلیق پیش برد و حرف های ضد و نقیض اخیر در ارتباط با رأی دادگاه حکیمت ورزش بازگشتش به میادین را قطعی نکرده است. جودو برای المپیک ریو صاحب سه سهمیه شد و دو ورزشکار اعزام کرد اما برای المپیک توکیو هیچ.
سه رشته زیر ذره بین المپیکی
اگر کرونا نبود و جهان را درگیر خود نمی کرد امروز علاوه بر پرونده رشته ها و بررسی وضعیت شان برای سفر به توکیو، پرونده خود المپیک هم بسته شده بود و مدیران حرف و شعارهای جدیدشان را برای المپیک بعد آغاز نموده بودند. واقعیت اما این است که به خاطر پاندمی کرونا که تعویق یک ساله المپیک را سبب شد، تعدادی از رقابت های گزینشی هنوز برگزار نشده و بنا بر این تکلیف سهمیه های باقی مانده در بعضی رشته ها همچنان نامشخص است.
به همین دلیل وضعیت برخی رشته ها در کشورمان برای حضور در المپیک پنجاه به پنجاه است؛ چونکه جزو شانس های کسب سهمیه قرار گرفته اند اما برای تأیید این موقعیت خود راه سختی پیش رو دارند آنهم با احتمالات زیاد؛ تنیس روی میز که برای المپیک ریو صاحب سه سهمیه شد جزو این رشته هاست و البته قایقرانی و شنا که به ترتیب ۲ و یک ورزشکار اعزامی به ریو داشتند. (سهمیه عادل مجللی در قایقرانی بواسطه مثبت اعلام شدن دوپینگ ورزشکار قزاقستان به دست آمد)
در صورتیکه به هر علت ورزشکاران تنیس روی میز، شنا و قایقرانی نتوانند رکورد ریو را برای توکیو تکرار کنند باید این رشته ها را به لیست رشته هایی با حرکت رو به عقب اضافه کرد.
این احتمال در مورد کشتی هم وجود دارد که فعلاً در تکرار نیمی از سهمیه های المپیک قبل موفق بوده است. فدراسیون کشتی برای المپیک ریو، ۶ ورزشکار در هر بخش فرنگی و آزاد به کاروان ایران معرفی نمود. تا به امروز برای توکیو سه فرنگی کار و سه آزادکار المپیکی شده اند اما باید ۶ سهمیه دیگر کسب شود تا فدراسیون کشتی به کم کاری متهم نشود. البته که کسب این تعداد سهمیه دور از دسترس فرنگی کاران و آزادکاران نیست و کاملاً قابل پیش بینی است بااینکه در ارتباط با کیفیت آنها و منجر شدن شان به نتیجه و مدال صحبت زیاد است.
المپیک برای ورزش ایران «جدی» نیست؟
به گزارش انجمن گلف به نقل از مهر، سی و دومین دوره بازی های المپیک استثنایی ترین دوره این بازی ها بشمار می رود که مقرر است با یک سال تأخیر، مردادماه سال آینده کانون توجهات ورزش و حتی فرهنگ و سیاست جهان شود. بدون اغراق تمام کشورها برای بهترین شکل حضور در این رویداد آماده می شوند اما گویا در ورزش ایران به صرف حضور بسنده می شود و همین موضوع دلیلی می شود بر درجا زدن یا پسرفت در رشته های مختلف.
گویا همینکه رشته ای وارد لیست کاروان المپیک شود کفایت می کند به جهت اینکه مدیران مربوطه آنرا مبنای برنامه ریزی خود قرار دهند بدون توجه کافی به اینکه این حضور چگونه صورت گیرد و چه سرانجامی داشته باشد. همین می شود که نوسانات در مورد شرایط المپیکی رشته ها بیشتر از حضورشان و عملکرد آنها به چشم می آید.
این مطلب انجمن گلف را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب