انجمن گلف NCGU

اثبات حق برای ورزشکار محروم شده در پدیده دوپینگ چقدر هزینه دارد؟

اثبات حق برای ورزشکار محروم شده در پدیده دوپینگ چقدر هزینه دارد؟

به گزارش انجمن گلف هر از گاهی اخبار محرومیت ورزشکاران به علت استفاده از مواد ممنوعه، برای افزایش کارایی و انرژی در مسابقات به گوش می رسد اما سؤال اینجاست که این افراد در مورد این محرومیت، حق و حقوقی در خصوص اعاده حیثیت دارند یا خیر؟


به گزارش انجمن گلف به نقل از خبرگزاری ایرنا، در چند روز گذشته اخباری در خصوص صدور رای ۳ سال محرومیت «مسعود نصرتی» ورزشکار رشته وزنه برداری به علت استفاده از ماده ممنوعه مصرفی GHRP-۶ از گروه هورمون های پپتیدی منتشر گردید.
پیش از این هم «محمد نیری» در وزنه برداری با عنایت به مصرف ماده ممنوعه «دروستانولون» که از دسته استروئیدهای آنابولیک است، از تاریخ ۸ فروردین ۱۴۰۱ تا ۷ فروردین ۱۴۰۴ از فعالیت در تمامی حوزه های ورزشی محروم شده بود.
«الناز باجلانی» هم دیگر وزنه بردار ملی پوش کشورمان است که به علت مثبت اعلام شدن تست دوپینگ و مصرف ماده ممنوعه دروستانولون در فهرست محرومان قرار گرفت و به مدت ۳ سال از هر نوع فعالت ورزشی محروم شد.
مثبت شدن تست دوپینگ یکی از بازیکنان سابق تیم ملی والیبال به خاطر استفاده از مواد مخدر هم دیگر خبر دوپینگی بود که در ایام نخست خردادماه منتشر گردید.
شواهد نشان داده است که امروزه مصرف بی رویه داروهای افزایش دهنده کارایی در ورزش حرفه ای چه آگاهانه و چه ناآگاهانه افزوده شده و از همین رو تست اولیه دوپینگ حکم محرومیت ورزشکار را رقم می زند؛ اما این که این ورزشکاران راهی برای اثبات و اعاده حیثیت خود پیش رو دارند یا خیر؟ پرسشی است که خبرنگار ورزشی ایرنا را بر آن داشت تا با فرزاد شارکی قائم مقام دبیرکل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (ایران نادو) به گفتگو بنشیند.
شارکی در این گفت و گو با تکیه بر این که از دیماه سال قبل تا کنون ۴۸۰ نمونه دوپینگ از ورزشکاران گرفته شده که تعدادی هم مثبت بوده است، تصریح کرد: وقتی تست ورزشکاری مثبت شد در اولین مرحله نتیجه به صورت مکتوب به وی اعلام می شود تا مشخص شود که نمونه گیری مشکلی داشته و در روند استاندارد اخلالی بوجود آمده یا نه.
وی اضافه کرد: همینطور بررسی می شود که ورزشکار فرم معافیت درمانی درخواست کرده یا خیر. با مشخص شدن این موارد، مثبت بودن تست ناشی از تخلف ورزشکار اعلام می شود که در این مرحله با ورزشکار و فدراسیون مکاتبه و به آنان ۱۰ روز فرصت توضیح و پاسخگویی داده می شود که به چه نحوی و به چه علتی تست مثبت شده است.
قائم مقام دبیرکل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (ایران نادو) با یادآوری این که اگر توضیح قانع کننده باشد پرونده دوپینگ بسته می شود، در غیر این صورت نامه رسمی در خصوص تخلف برای ورزشکار صادر می شود، خاطرنشان کرد: در این مرحله ورزشکار می تواند درخواست نمونه B کند که این نمونه با هزینه ورزشکار آنالیز می شود تا مشخص شود نمونه A درست بوده یا خیر.
شارکی افزود: به علت هزینه بالای آنالیز نمونه B معمولاً ورزشکاران از این امر منصرف می شوند. بالغ بر ۱۲۰۰ یورو یعنی نزدیک به ۳۵ میلیون تومان هزینه نمونه B است که بر ورزشکار تحمیل می شود و فقط نکته مثبتی که دارد این است که در صورت منفی شدن این نمونه، نتیجه نمونه A به خودی خود از بین می رود و پرونده بسته می شود.
وی اضافه کرد: این آنالیز، اطمینانی است برای ورزشکار که حضورا در انجام تست حضور داشته باشد اما به علت هزینه نجومی، این امر عملا اتفاق نمی افتد. متاسفانه این سرویس دهی در ایران صورت نمی گیرد و تمامی آزمایش های دوپینگ در آزمایشگاه هایی انجام می شود که تاییدیه جهانی را دارا هستند. در کشور ما هم سال ۱۳۸۲ مبادرت به تاسیس این آزمایشگاه با هزینه یک میلیون دلار شد اما با تغییر دولت، روند کار لغو شد.
شارکی خاطرنشان کرد: مطابق قانون، افرادی که کمتر از ۱۶ یا ۱۸ سال هستند یا ناتوانی ذهنی دارند، اگر تست دوپینگشان مثبت شود، سخت گیری ها کمتر است و شرایط برای آنان راحتتر است و نام ورزشکار اعلام عمومی نمی گردد. همینطور ورزشکاری که زیر سن قانونی می باشد به علت شرایطی که دارد امکان دارد شامل تخفیف در محرومیت هم بشود یعنی به جای ۲ سال محرومیت، یک سال و نیم محروم شود.
با این وجود فدراسیون های ورزشی این سال ها و با عنایت به سخت گیری های بین المللی و محرومیت های سنگین در نظر گرفته شده برای ورزشکاران دوپینگی و فدراسیون مربوطه، همکاری خوبی را با ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) دارند و این همکاری با عنایت به نزدیک شدن به بازی های المپیک ۲۰۲۴ پاریس و مسابقات کسب سهمیه بطور حتم افزایش خواهد یافت تا مشکلی برای ورزشکاران کشورمان به وجود نیاید.
سه مورد دوپینگی ذکر شده در وزنه برداری در این گزارش مطابق برنامه مبارزه با این پدیده شُوم در همین راستا بوده و خوشبختانه هنوز مورد مثبتی از جانب وادا (سازمان مبارزه با دوپینگ) رخ نداده و البته این مورد زنگ خطر را برای رشته مدال آور ایران در المپیک به صدا درآورده است.
آنچه که مسلم است، کمیته بین المللی المپیک به علت افزایش دوپینگ در دنیای ورزش، شرایط سختی را پیش روی فدراسیون های بین المللی قرار داده است که از آن جمله میتوان به شرایط سخت وزنه برداری اشاره نمود.
به همین دلیل شرایط کسب سهمیه المپیک توکیو خیلی سخت و دشوار بود، چون که سوای کسب سهمیه، ورزشکاران باید در ۶ رویداد تست دوپینگ می دادند و همین مبحث سبب شد تا خیلی از نامداران دنیای فولاد نتوانند سهمیه المپیک بگیرند و البته در کنار آن کاهش سهمیه وزنه برداری هم از دیگر برنامه های مبارزه کمیته بین المللی المپیک بود و برای المپیک ۲۰۲۴ پاریس هم سهمیه هر کشور حداکثر در بخش مردان و زنان سه نفر است.
برهمین اساس فدراسیون بین المللی وزنه برداری با بیان سیستم کسب سهمیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس تکلیف را مشخص کرده که ورزشکاران چگونه می توانند، سهمیه المپیک بگیرند. کنترل دوپینگ پس از تهدیدهای کمیته بین المللی المپیک الان به یکی از مهم ترین اصول این رشته تبدیل گشته و فدراسیون های ملی موظف می باشند لیست ورزشکاران شرکت کننده در گزینشی های المپیک را به فدراسیون بین المللی وزنه برداری ارائه نمایند. آنها باید آدرس دقیق منزل، محل تمرین هر ورزشکار را حداقل ۲ ماه پیش از هر رویداد به اطلاع فدراسیون جهانی برسانند.
بنا بر اعلام فدراسیون بین المللی هر کشوری در زمان تعیین شده سه نمونه مثبت دوپینگ داشته باشد از حضور در المپیک منع خواهد شد. دوره بررسی تعداد دوپینگ کشورها از ۲۳ جولای ۲۰۲۱ (اول مرداد ۱۴۰۰) تا ۲۵ جولای ۲۰۲۴ (۴ مرداد ۱۴۰۳) است.
شرایط دوپینگ در دنیای وزنه برداری بگونه ای بود که حتی این رشته از جانب کمیته بین المللی المپیک تهدید به حذف از بازی های المپیک شد و شرایط حضور پولادسرد در ۲۰۲۸ لس آنجلس نامشخص است. برهمین اساس و در دوره «تاماش آیان» رئیس معزول شده فدراسیون بین المللی وزنه برداری برای مبارزه جدی با دوپینگ، پس از بازی های المپیک ۲۰۱۶ ریو، نمونه آزمایش خیلی از قهرمانان وزنه برداری در بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن و ۲۰۱۲ لندن باردیگر مورد بررسی قرار گرفت و نمونه ۴۸ قهرمان مثبت اعلام گردید به صورتی که سعید محمدپور نفر پنجم المپیک لندن به مدال طلا، نواب نصیرشلال دارنده نقره المپیک توکیو به مدال طلا رسیدند و برنز کیانوش رستمی به نقره تبدیل شد.


1401/03/11
14:05:04
0.0 از 5
323
تگهای خبر: المپیك , بازی , بازیكن , تمرین
این مطلب انجمن گلف را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
انجمن گلف
ncgu.ir - مالکیت معنوی سایت انجمن گلف متعلق به مالکین آن می باشد